Hollandse nieuwe 2024! Ze zijn er weer.

10 juni 2024

Haring. Hollands nieuwe.

Donderdag 20 juni is het zover. De nieuwe haring is dan weer helemaal op het niveau zoals we gewend zijn.

Hollandse nieuwe of nieuwe haring is de benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Het wordt ook wel maatjesharing genoemd, verbasterd van maagdenharing (maagd, want de jonge vis bevat nog geen hom of kuit).

De haring ‘Hollandse nieuwe’ noemen is pas dan toegestaan wanneer deze een vetgehalte van minimaal 16% heeft én tussen half mei en eind juni gevangen is (voor die tijd is deze te mager, daarna zit er teveel hom of kuit in). Verder moet de haring gekaakt (het verwijderen van een deel van de ingewanden en de kieuwen), gezouten en gerijpt zijn.

Het is een klassieke Nederlandse delicatesse, maar eentje die nog zoveel veelzijdiger dan in het algemeen bekend is. Zo kan je er ook een modernere twist aangeven en daarmee de nieuwe generatie aanspreken: combineer de jonge haring met diverse ingrediënten en zorg daarmee voor vernieuwende smaakcombinaties en nieuwe eigentijds gerechten. Varieer van een pokébowl of salade tot een vistaco of andere streetfoodgerechten. Dit is Hollandse Nieuwe Stijl.

P.s. Wist je dat Hollandse nieuwe naast zijn unieke heerlijke smaak ook super gezond is? Het is rijk aan omega 3, vitamine B2, B6 en D.

 

 

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.

Het product is toegevoegd aan je winkelmand.