Oosterscheldekreeft

20 maart 2024

Je proeft het Zeeuwse DNA

Voor de echte liefhebbers zijn er zijn 2 soorten kreeft: Oosterscheldekreeft en alle andere soorten kreeft, waarbij eerstgenoemde boven alles gaat.

Dit jaar wordt het Oosterscheldekreeftseizoen geopend op 21 maart (de derde donderdag van deze maand). Het vangstseizoen van deze delicatesse loopt tot 15 juli.

Vissers Oosterscheldekreeft
Vissers Oosterscheldekreeft 

Door de geïsoleerde ligging van de Oosterschelde hebben Oosterscheldekreeften inmiddels een afwijkende DNA-structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Door dit unieke DNA en het koude water groeien de kreeften trager en dat zou volgens kenners ten grondslag liggen aan de superieure kwaliteit. Zo heeft Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak.

Een natuurlijke selectie door koude winters in de jaren ‘60 en lage zoutgehaltes van het zeewater door rivierinstromen hebben ervoor gezorgd dat alleen de sterkste Oosterscheldekreeften hebben overleefd.

Oosterscheldekreeft

Oosterscheldekreeft

Qua leefomgeving is de kreeft niet veeleisend, maar zo lang de bodem maar rotsachtig zijn zodat ze zich schuil kunnen houden in gaten en spleten. Dergelijke bodem vond je tot eind 19 eeuw niet in Zeeland. Tot het moment dat stenen en betonblokken werden gebruikt voor dijkaanleg. Met dit geweldige culinaire resultaat als gevolg.

Bestellen? Kreeft Oosterschelde 400-600g

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.

Het product is toegevoegd aan je winkelmand.