Is het tijd voor mosselen?

Bodemcultuurmosselen

Vroeger toen er nog geen gekoeld transport bestond begon het nieuwe mosselseizoen pas in september, “wanneer de r weer in de maand zit”.

Vandaag de dag begint het vaak al in juli, mits de groeiomstandigheden dat mogelijk maken. Het seizoen eindigt omstreeks medio april. Dus tegenwoordig is treffender: mosselen eet je wanneer de ‘r’ in het seizoen (zomer, herfst, winter) zit. In de lente begint de voortplantingscyclus, waarvan de mossel zich moet herstellen, hetgeen bevordert wordt door zonnig weer.

Dit verhaal is van toepassing op zogenaamde bodemcultuurmosselen, welke op de bodem van de zee (met name Waddenzee of Oosterschelde) gekweekt worden. Na een jaar of twee zijn de mosselen eetrijp en worden ze door een mosselkor van de bodem geoogst.

Qua schelpgrootte, dat los staat van het vleesgehalte, heeft Nederland vijf classificaties voor bodemcultuurmosselen, te beginnen bij de kleinste:

  • goudmerk (minder dan 45 mosselen per kg)
  • jumbo (45 tot 55 mosselen per kg)
  • imperial (55 tot 65 mosselen per kg)
  • super (65 tot 75 mosselen kg)
  • extra (meer dan 75 mosselen per kg)


Hangcultuurmosselen

Hangcultuurmosselen verlengen het mosselseizoen in principe nog verder. De herstelcyclus na de voortplanting duurt korter dan die van de bodemcultuurmosselen, waardoor Nederlands ‘hangcultuur’ aanvang juni vaak al beschikbaar is. In het tussenseizoen van half april tot en met juni zijn ze er vaak ook al, maar dan niet afkomstig uit Nederland (vaak Denemarken). Zo kun je dus bijna het hele jaar verse mosselen krijgen.

Hangcultuurmosselen groeien hangend in ‘sokken’ vastgemaakt aan lijnen vlak onder het warmere en voedselrijkere wateroppervlak, waardoor de mossel sneller groeit dan op de bodem. De schelp is hierdoor wat dunner en kwetsbaarder is. Deze mosselen zijn na 1 tot 1,5 jaar al geschikt voor consumptie.

Door dit proces zijn ze in smaak iets zoeter c.q. minder ziltig dan bodemcultuurmosselen. Beschikbare sorteringen zijn vaak groot, middel en klein.

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.

Het product is toegevoegd aan je winkelmand.